Architect in de kijker: Bruyr-Partners



Het in Gosselies gevestigde Bruyr-Partners is een multidisciplinair bureau dat architectuur en engineering combineert. De kruisbestuiving tussen deze twee disciplines vindt plaats vanaf de eerste schets. Ze maakt het mogelijk om het esthetische en het constructieve aspect optimaal met elkaar te verenigen. 
Gebaseerd op de wil om zich maximaal te laten inspireren door de bestaande context, stoelt de aanpak van het bureau op de knowhow en het metier om een duurzame en polyvalente architectuur te creëren die in de toekomst eventueel nog een andere functie kan krijgen.




Meer dan de som der delen
Dit gezondheidscentrum in Mont-sur-Marchienne illustreert perfect waar het bureau voor staat. 
Het project resulteert uit een lange dialoog met de bouwheer en zou aanvankelijk bestaan uit de transformatie van een statig herenhuis in een apotheek. Het uiteindelijke project bewijst dat de ontwerpers de bestaande context alle eer hebben aangedaan: de apotheek bevindt zich in een nieuwbouw aan de straatkant, die de elegantie en de soberheid van het getransformeerde herenhuis onderstreept. Dankzij een semipublieke onthaalzone ontstaat er een intrigerende dialoog tussen oud, nieuw en de straat.
Thibaut Bruyr: «Het bestaande gebouw bezat enkele bijzondere kwaliteiten, dus het kwam erop aan om een geheel te realiseren dat het oorspronkelijke volume valoriseert, maar dat anderzijds toch op zichzelf staat, zodat oud en nieuw meer zijn dan de som der delen. We dachten echter dat de structuur van het herenhuis niet geschikt was voor het beoogde programma. Vandaar het idee om er een artsenpraktijk in te richten. Het programma is met andere woorden uitgebreid en verrijkt.»



Zwarte baksteen creëert sterke identiteit
De nieuwe apotheek, het herenhuis en de muur die het perceel en de interne parkeerzone afbakent vormen samen een mooie, monochrome eenheid, met zwart als dominante kleur. Thibaut Bruyr: «De keuze voor zo’n donkere tint zet de neoklassieke architectuurelementen van de oude façade in de verf, waardoor de blauwe steen beter tot zijn recht komt. Dit creëert een sterke identiteit.»
De nieuwbouw en de muur geven een massieve indruk dankzij het verlijmde metselwerk. De keuze viel op een Nelissen-steen in ‘Waalformaat’ (lengte 210 cm x hoogte 50 cm), toegepast in strekverband.
De verlijmde bakstenen versterken de homogene uitstraling van het sobere, eenvoudige volume. De afwezigheid van voegen komt het monochrome karakter ten goede. De nieuwbouw getuigt van een uitgepuurde detaillering, waardoor de bouwkundige franjes van het herenhuis meer dan ooit in het oog springen.

Bruyr-Partners