10.05.2021

Bij een fabriek hoort een schoorsteen!

Wist je dat ...

... van de steenbakkerij, die in 1921 op het Plateau van Kesselt werd opgericht door Alfons Nelissen, vandaag nog twee materiële getuigen bewaard zijn gebleven. Het gaat om de schoorsteen en een stuk muur met daarop in koeien van letters Parementsteenen, in de schrijfwijze van toen. Het is de  nadrukkelijke wens van de familie Nelissen dat ze op het fabrieksterrein blijven staan en dat ze blijvend herinneren aan de pioniersjaren van Nelissen Steenfabrieken. Alfons Nelissen liet een uitspraak: bij een fabriek hoort een schoorsteen! Gaston Nelissen heeft dat altijd onthouden, en hij stond erop dat de schoorsteen niet met de grond gelijk zou en mocht gemaakt worden. Dat is ook niet gebeurd.


De schoorsteen hoorde bij de ringoven die de veldoven verving. Hij was 37 meter hoog maar daar werd later goed 5 meter van afgebroken. Vandaag is de schoorsteen een baken dat je van ver buiten Kesselt kan zien.


Een ander fysiek overblijfsel van de oorspronkelijke steenbakkerij is een deel van een muur die destijds diende als toegangspoort tot de steenfabriek in Kesselt. Op de muur staat geschreven wat Alfons Nelissen en zijn nazaten tot op vandaag nog altijd met succes  doen: Parementstenen maken, of briques de Parement!  Het zijn geen natuurstenen maar bakstenen die met de hand werden gevormd. Vandaag gebeurt dat bijna volledig automatisch. Parementsteen is de algemene benaming van gevelstenen. Ze dienen om de gevel van een woning, een woonblok of om het even welk ander gebouw dat met bakstenen wordt gerealiseerd, op een elegante en op een onderscheiden manier te bekleden.


 
Nieuws