Project in de kijker: De KringwinkelKringloopwinkels geven spullen een tweede leven. Dat ecologische aspect werd bij de bouw van De Kringwinkel in Riemst volledig doorgetrokken. Architectenbureau BURO B ontwierp een passief gebouw dat voor een groot deel uit recuperatiematerialen bestaat.


Wie deze kringloopwinkel ziet merkt meteen de ongewone façade op. De gevel is namelijk opgebouwd uit kleurrijke tussenstukken. Deze zijn een restproduct van Nelissen gevelstenen, waarvan steenstrippen gezaagd worden. Dit restproduct wordt normaal niet gebruikt (tenzij voor puin als fundering), maar door ze als gevelbekleding te gebruiken krijgen ze een ecologisch én esthetisch tweede leven.Atypische afwerkingen

Het resultaat van deze gedurfde keuze? Een opvallende uitstraling van het gebouw. Naast de ‘second life’ gevelstenen koos het architectenbureau ook voor andere atypische afwerkingen. Zo dienen onder andere oude buitendeuren als zonwering en werden er fout gemeten ramen in de gevel geïntegreerd.De Kringwinkel in Riemst is met haar ecologisch gebouw helemaal klaar voor de toekomst!