Project in de kijker: Wooncomplex te Hamont-AchelIn het centrum van Hamont-Achel, op de plaats waar vroeger een café en drankenhandel was, vind je nu een karaktervol wooncomplex. Het hedendaags woonconcept werd uitgewerkt met respect voor het verleden, maar zorgt vooral voor een frisse eigenheid in het straatbeeld van de verstedelijkte dorpskern.


Voor de bouw van de drie woningen en twee appartementen werd er aansluiting gezocht bij de aanpalende woningen. Het nieuwe complex werd volledig in het straatbeeld geïntegreerd door het gebruik van een roodbruine gevelsteenarchitectuur. Hiervoor koos architectenbureau UAU collectiv de helena van Nelissen Steenfabrieken.“We kozen de helena in WV 50 omwille van haar specifiek karakter”, vertelt architect Anne Geerits van UAU collectiv. “De baksteen werd verlijmd in zowel horizontaal als verticaal verband om de detaillering van de architectuur te benadrukken.” Het verticale metselwerk geeft zo een hedendaagse invulling aan het hoekvolume van het gebouw aan de straatkant.Speciale verwerking
Ook aan de andere zijden van het gebouw werden er verschillende verwerkingstechnieken toegepast. In de voorgevel werd, net zoals bij de aansluitende bloemenwinkel, het muizentandmetselwerk doorgetrokken op een hedendaagse manier. Ter hoogte van de terrassen op de verdiepingen werden er dan weer claustra’s geïntegreerd om zo subtiel daglicht te laten binnenvallen.“Het doorlopen van accentvoegen, de rondingen in het metselwerk en de combinatie van meerdere metselwerkverbanden waren een uitdaging voor de aannemer die het met uiterste precisie heeft uitgevoerd”, besluit Anne.

Foto’s: Philippe van Gelooven