Geschiedenis

Van lokaal familiebedrijf tot grote speler op de internationale markt.Kesselt, 1921
Nelissen Steenfabrieken wordt door grootvader Nelissen op het plateau van Kesselt opgericht. Deze locatie is heel rijk aan klei (Löss), de grondstof van de handvormgevelstenen.
        
1937
Een tweede fabriek wordt opgericht in Tienen. Waarom? De klei van Tienen heeft dezelfde kwaliteit als de klei in Kesselt. Bovendien is Tienen op dat moment een belangrijke stad in België. In 1982 komt daar terug verandering in. De productie concentreert zich opnieuw uitsluitend in Kesselt.
        
Jaren 60
De ringoven maakt plaats voor de eerste tunneloven. In de jaren 60 doet de tunneldrogerij zijn intrede, waardoor het drogen van stenen niet meer seizoensgebonden is. De industrialisering brengt de ontwikkeling van handvormmachines met zich mee, die de bewegingen van de steenvormers natuurgetrouw nabootsen.

1988
Een tweede afdeling met een hoogtechnologisch geavanceerde baksteenoven wordt opgericht. De oven is ruim 100 meter lang. Dit gaat gepaard met de oprichting van Nelissen Industries N.V. De kamerdrogerij wordt ook verder uitgebouwd en geautomatiseerd en een nieuw machinepark wordt in het leven geroepen. Nelissen ziet haar productie verdubbelen tot zo'n 50 miljoen handvormstenen per jaar.

1990
Nelissen krijgt het Benor-label in de hoogste categorie, een erkenning voor de topkwaliteit die Nelissen produceert. Nelissen krijgt ook een splinternieuw burelencomplex. Het is een grote toonzaal, waar iedereen zich meteen thuis voelt.
        
1993
Het familiebedrijf waagt zich aan de volgende grote stap. De onderneming slaagt erin zijn zelfstandigheid te bewaren als een van de weinige bedrijven in de wereld van de bakstenen. Een gloednieuwe oven, drogerijen, zetmachine, inpakinstallatie, allemaal volautomatisch en computergestuurd, tillen de productie van Nelissen naar een Europees niveau van 100 miljoen bakstenen per jaar.
        
1997
Het kwaliteitssysteem van Nelissen Steenfabrieken is gecertificeerd volgens de norm NBN EN ISO 9001. Nelissen realiseert gebouwen die tot ieders verbeelding spreken. Voorbeelden hiervan zijn de ijzertoren van Diksmuide, de Basiliek van Koekelberg, Wijnegem Shopping Center, het Provinciehuis en de gevangenis van Hasselt, De Kaai in Hasselt, het Stadsplein van Genk en voetbalstadions van onder andere Anderlecht, Standard en het Koning Boudewijnstadion, de thuishaven van de Rode Duivels.
De bakstenen van Nelissen vinden hun weg naar meer dan 20 landen. Belangrijke afzetgebieden zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië, Zweden en zelfs Japan.
   
2013
Nelissen was en blijft de specialist in de productie van handvormstenen. De onderneming bereikt het hoogste niveau op het gebied van kwaliteit en kleurschakering. De perfecte ligging, de natuurlijke grondstoffen, de hoogstaande kwaliteit, het onmiskenbare vakmanschap, de jarenlange ervaring en het gebruik van up-to-date technologie staan nog steeds garant voor het succes van Nelissen Steenfabrieken.
   
2014
Gaston Nelissen, Guido Gevers en Gisela Gevers die Nelissen Steenfabrieken uitgebouwd hebben tot een vaste waarde in de baksteenmarkt met meer dan 100 personeelsleden, geven de fakkel door aan de intussen al vierde generatie van het familiebedrijf. Carlos Jorissen en Joeri Gevers nemen voortaan het commerciële management van Nelissen Steenfabrieken voor hun rekening. Het operationele management komt in handen van Burt Nelissen.

2018
Naast investeringen in de productie wordt ook aandacht besteed aan het verhogen van de efficiëntie, door het moderniseren van de industriële machines voor de productie van handgevormde bakstenen en droogkamers net als het aanpassen en renoveren van de ovens en verpakkingsmachines. Het ultramoderne nieuwe kantorencomplex, waarin wij u vandaag verwelkomen, wordt in gebruik genomen. Zo kunnen we vandaag 180 miljoen bakstenen per jaar naar de markt sturen.
Nieuws