03.01.2023

Kleurentrend: Remind 1



Zowat alles stond de voorbije twee jaar in het teken van onze fysieke gezondheid. Gezondheid werd big business, een nieuwe luxe waar we veel geld aan willen spenderen. De pandemie confronteerde ons echter ook met onze mentale (in)stabiliteit. Generatie Z, de trendsetters van de toekomst, werd zwaar getroffen door de opeenvolging van bad vibes in een essentiële fase van hun ontwikkeling. Het ‘rijk der Vrijheid’ beloofde dan wel een groot feest te worden, er volgde echter ook een periode van twijfel, instabiliteit en voorzichtigheid, oorlog zelfs.



Er was de laatste jaren dan ook een toenemende aandacht voor de psychische gezondheid, die te lang een taboe was. Celebs als Britney Spears en Billie Eilish tonen dat mentale issues heel normaal zijn en bespreekbaar moeten zijn. Alles wat mentale rust kan brengen, is dus een grote trend. Dit thema herinnert ons enerzijds aan de pandemie die ons deed beseffen hoe cruciaal een goede gezondheid is, maar het vestigt tevens de aandacht op hoe ons gedrag een invloed kan hebben op onze mentale weerbaarheid.



Wonen moet daarom zo aangenaam en gezond mogelijk zijn. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor ergonomisch meubilair. Het moet ons helpen bij de perfecte zit- of slaaphouding maar er tegelijk ook goed uitzien. Op plaatsen waar hygiëne extra belangrijk is, zoals de keuken of badkamer, kiezen we voor materialen die goed en grondig onderhouden kunnen worden. Die afstandelijkheid compenseren we elders in het interieur dan weer met véél tactiliteit: knuffelbare meubels, aaibare muur- en vloerbekleding of keramiek met extra reliëf. We zien ook veel melkglas: dat oogt minder scherp en krijgt in zachte kleuren een bijzonder aaibaar uiterlijk, bijna als zeep. Melk- of structuurglas, doorschijnende gordijnen en perkamentpapier worden bovendien gebruikt om ruimtes af te scheiden zonder de lichtstroom af te breken.



Er wordt vooral een geborgen en veilig gevoel gecreëerd. Organische en omarmende vormen moeten een ‘baarmoedergevoel’ oproepen. In combinatie met het zachte kleurenpalet geeft dat iets heel vrouwelijks. Want uiteraard heeft ook kleur een belangrijke impact op onze mentale toestand. In dit thema komen we vooral tinten tegen die een zekere balans uitstralen. Het palet brengt rust en ontprikkelt dankzij nieuwe neutrale tinten: een hele rits variaties op beige, van kalmerend off-white over troostend geel tot lichtbruin. Deze combineren heel mooi met het vrouwelijke rood-roze duo dat luxe en elegantie uitstraalt.

 
Nieuws