09.10.2021

Nelissen viert 100ste verjaardag met jubileumboek en inhuldiging interactief gevelsteenmuseumLANAKEN, 8 oktober 2021 - Nelissen Steenfabrieken is al een eeuw lang een gevestigde waarde in de Limburgse bedrijfswereld. Naar aanleiding van die verjaardag brengt het familiebedrijf het jubileumboek ‘100 jaar Nelissen’ uit. Dit levendige naslagwerk biedt een inkijk in dertig wereldwijde projecten uit de voorbije eeuw. Daarnaast huldigt de Lanakense burgemeester Marino Keulen het interactief gevelsteenmuseum ‘Brick Academy’ in, dat naar aanleiding van het eeuwfeest twee weken lang de deuren opent voor het brede publiek.

In 1921 - na de vernielingen van WO I – ging oprichter Alfons Nelissen in op de vraag van de Belgische regering om producten te maken die hielpen bij de wederopbouw van ons land. Het bleek de start van een mooi groeiverhaal, dat nu in boekvorm verschijnt.

“Een louter historisch boek dreigt al snel saai te worden”, weet Roberta Melis (Marketing- en communicatiemanager bij Nelissen Steenfabrieken). “Daarom kozen we ervoor om in ons jubileumboek de 30 indrukwekkendste wereldwijde projecten – en sappigste anekdotes - uit de voorbije 100 jaar te bundelen. Het boek vertelt eigenlijk de reis van de baksteen: we zijn heel lokaal gestart, exporteerden vervolgens naar de ons omringende regio’s en zijn inmiddels actief in meer dan 50 landen. Daarnaast selecteerden we de mooiste beelden uit het fotoarchief om de geschiedenis van de fabriek en de familie te illustreren.”

“Gevelsteenmuseum twee weken open voor brede publiek”

Burgemeester Marino Keulen ontving vandaag alvast de eerste editie van ‘100 jaar Nelissen’. Daarnaast huldigt hij ook het gevelsteenmuseum van Nelissen in. “Onze Brick Academy heeft zich ontpopt tot een interactief gevelsteenmuseum, waarin we uitleggen hoe bakstenen worden gemaakt. Vandaag, maar ook in het (verre) verleden. Daarnaast kan je je ook vergapen aan een vliegtuig uit WOII, waar we op botsten bij de bouw van een nieuwe fabriekshal. Naar aanleiding van onze verjaardag stellen we het museum twee weken lang open voor het brede publiek”, vertelt Roberta.

Brick FM en verjaardagscake

Ook de buurtbewoners en klanten vieren vandaag mee: “Enerzijds kan iedereen - via www.brickfm.be of via 91.6 FM (in een straal van 5 km rond de fabriek) - tussen 8u en 14u afstemmen op de gelegenheidszender Brick FM. Mensen mochten de voorbije weken hun favoriete nummer nomineren. Natuurlijk zijn we in het bijzonder benieuwd naar liedjes die een link hebben met ‘stenen’. De kans dat ‘Another Brick In The Wall’ of ‘Wonderwall’ de revue passeert, is dus groot”, lacht Roberta.

Anderzijds trakteert Nelissen de showroombezoekers en personeelsleden op een lekker stukje verjaardagscake. Burgemeester Marino Keulen is één van de fijnproevers: “Het belang van Nelissen voor Lanaken is niet te onderschatten. Heel wat medewerkers wonen vlak bij het bedrijf. En bovendien schenkt Nelissen enorm veel aandacht aan de relatie met de omwonenden. De Lanakenaren hopen dus dat deze parel aan onze kroon nog minstens een eeuw verdergaat op dit elan.”

 
Nieuws