26.01.2024

Vlaamse regering keurt GRUP Nelissen Steenfabrieken goedLANAKEN, 26/01/2024  – Goed nieuws voor Nelissen Steenfabrieken. De Vlaamse regering keurde het GRUP goed waardoor het Lanakense familiebedrijf met 200 medewerkers extra groeikansen krijgt. De focus van de steenfabriek ligt hierbij op een duurzame energietransitie.

De aanvraagprocedure van het GRUP startte in januari 2017. Na zeven intense jaren is er vandaag eindelijk duidelijkheid voor het lokaal verankerde familiebedrijf. Nelissen mag bijgevolg een voormalige ontginningszone gebruiken voor de verwerking van oppervlaktedelfstoffen. De directie is blij met deze beslissing. “We zijn zeer tevreden dat het GRUP werd goedgekeurd. De plannen stonden even on hold door de extra aangevraagde milieuonderzoeken. Maar de milieu-analyse heeft aangetoond dat mogelijke uitbreidingen geen impact hebben op de omliggende natuurgebieden”, vertelt Burt Nelissen, één van de drie CEO’s van Nelissen.

Noodzakelijke energietransitie
Nelissen kreeg gedurende het onderzoek steun vanuit politieke hoek. “Daar zijn we hen dankbaar voor”, gaat Burt verder. “Daardoor laten ze zien dat ze kansen bieden aan familiebedrijven en aan de – voor de keramische industrie noodzakelijke – energietransitie.”

Net aan die energietransitie geeft Nelissen nu prioriteit. De eerste fase daarvan betekent de uitvoering van een klimaat roadmap met ontwikkeling en gebruik van alternatieve energiebronnen. Daarnaast zet Nelissen ook sterk in op dematerialisatie via de productie van eco-formaten. Dat is noodzakelijk om de nodige CO2-reductie te voorzien en zo aan de klimaatdoelstellingen van Europa te voldoen.

Focus op vergroening
De baksteen is op zich een duurzaam product. Hij heeft een bewezen levensduur van meer dan 150 jaar en biedt bovendien circulaire opties (o.a. als recuperatiegevelstenen en als basis voor funderingsmateriaal). De impact die het huidige productieproces heeft op het leefmilieu blijft daardoor uiteindelijk relatief bescheiden. Toch is het noodzakelijk om ons productieproces nog meer te verduurzamen en onze baksteen op termijn om te toveren tot een CO2-neutraal product.

Hogere rentevoeten, striktere milieunormen, stijgende bouwkosten, … zorgen voor een sterke daling van bouwvergunningen. Hierdoor gaat de bouwsector momenteel door een uitdagende periode.

Daarnaast zijn de klimaatdoelstellingen voor productiebedrijven zeer uitdagend. Bijgevolg concentreert Nelissen zich eerst op de verduurzaming van het productieproces en de producten.

Voor die verduurzaming onderzoeken ze momenteel verschillende pistes: het plaatsen van nieuwe installaties voor opwekking van hernieuwbare energie, het gebruik van alternatieve productiemogelijkheden, de transitie naar waterstof, … 
Nieuws