Project in de kijker: Marken Haven



Het verhaal van het Nederlandse architectenbureau KAW start al in de jaren 70. Vanuit een duidelijk idealisme begonnen ze met het verbouwen van kraakpanden in Groningen. Daarna waren ze vooral actief in de sociale woningbouw om zich zo’n 15 jaar geleden ook toe te leggen op zorgprojecten. Candice de Rooij is architect en stedenbouwkundige bij KAW en ze is gespecialiseerd in architectonische opgaves met een zorgvraag. “Bij deze projecten is het vaak een zoektocht om binnen het vaak krappe budget het project zo mooi mogelijk te maken.”


Candice de Rooij stond ook in voor het ontwerp van verpleeghuis Marken Haven in Beekbergen. “Bij zorgprojecten proberen we altijd het thuisgevoel naar boven te laten komen. Het is vaak niet je eigen keuze om naar een zorgwoning te verhuizen (denk aan ouderdom of psychiatrische problemen). Onze doelstelling is om voor elke persoon een eigen plek, een echte thuis te creëren. Als je als psychiatrisch cliënt ergens tientallen jaren woont is dat noodzakelijk.”

Thuisgevoel primeert
Dat thuisgevoel was voor Atlant extra belangrijk. “Naast het huidige project hebben een hele tijd wooncontainers gestaan. Dat waren de tijdelijke woningen voor de cliënten. Dat kon je moeilijk een echte thuis noemen, er waren nog gemeenschappelijke badkamers.”

Voor de architecten van KAW was het de eerste keer dat ze een psychiatrisch verpleeghuis hebben ontworpen. Het verpleeghuis biedt onderdak aan bewoners met een gerontopsychiatrische problematiek en aan mensen met het syndroom van Korsakov. “Het feit dat dit toch wel een zware psychiatrische doelgroep is bracht enkele extra uitdagingen met zich mee”, bekent Candice.


Foto: Stijn Poelstra

Flexibele balkons
“Omdat het thuisgevoel zo belangrijk is vond Atlant (de overkoepelende zorgorganisatie van Marken Haven) een eigen balkon voor elke bewoner een echte must. “Dit leverde omwille van de veiligheid wel wat discussies op over hoe je dat exact doet. Uiteindelijk zijn de balkons er wel gekomen dankzij een flexibel systeem. “Er is gewerkt met RVS-staalnetten die indien nodig geplaatst of weggehaald kunnen worden, afhankelijk van de bewoner die er woont.”

De positionering van het gebouw was de grootste uitdaging. “Marken Haven ligt in een bosrijke omgeving, tussen hoogspanningslijnen, bestaande gebouwen en tijdelijke constructies. Het was dus even zoeken om het project in de omgeving te laten passen op een natuurlijke manier. Maar die zoektocht vind ik ook net leuk aan mijn job.”

Gevelsteen met een bepaalde intensiteit
Om te laten lijken alsof het gebouw er altijd al heeft gestaan ging Candice op zoek naar verbinding met de omgeving. Bij die verbinding heeft ook de keuze voor de gevelsteen een belangrijke rol gespeeld. “Op het terrein stonden al enkele gebouwen met rood-oranjeachtige daken. De rest was gemaakt uit bruinachtige bakstenen. We wilden de gebouwen bij elkaar brengen, en de paladio van Nelissen bleek daarvoor de perfecte keuze.”

“De paladio is een zachtrode baksteen die een bepaalde intensiteit uitstraalt. We kozen hem in WV 50-formaat en combineerden hem met een rode voeg, waardoor je niet onmiddellijk de aparte bakstenen ziet, maar eerder een geheel. En dat geheel vormt dan weer een prachtige eenheid met de omgeving. Het heeft duidelijk gewerkt, want we hebben ook al veel positieve reacties gekregen op het project”, besluit Candice.