Project in de kijker: Valley View GardensOntdek ‘Valley View Gardens’ in Brighton (Verenigd Koninkrijk). In dit residentieel complex van vier gebouwen speelt de baksteen één van de hoofdrollen. “Gekenmerkt door lichtgekleurd patroonmetselwerk en opvallende leistenen daken, is het palet van Valley View Gardens bedoeld om zich af te zetten tegen de bestaande context - iets nieuws tot stand brengen, een evenwicht tussen polariteiten."
De woningen zijn ontworpen voor een lokale ondernemer die vroeg om een serie woningen op een braakliggend terrein, gelegen achter een rij buitenwijkse gesloten bebouwingen. Dit vormde een uitdaging met beperkingen op het gebied van toegang, privacy en uitzicht. Elk van de vier woningen is ontworpen om een traditionele gevel in vieren te 'snijden', waarbij de grotere monopitch-vorm (oftewel het dak dat slechts in één richting schuin afloopt) naar voren wordt geschoven om uitzicht af te schermen, overdekte toegang te bieden en natuurlijk licht te regelen. Dit licht komt in verschillende vormen in de woningen: de hemel wordt omlijst door het gat dat in de massa is gemaakt, de hit-and-miss bakstenen schermen en het daklicht naar de trappenhuizen.De trap is zo ontworpen dat hij op één lijn ligt met de bakstenen gevel, zodat er verticale lichtbanden over de bakstenen binnenmuur ontstaan. De open tredes leiden naar een brug die daaronder licht overspoelt, waardoor slaapkamers en uitzichten samenkomen op verschillende niveaus. Voor de vier woningen is een uniform materialenpalet van lichtgekleurd metselwerk (alma van Nelissen Steenfabrieken) en leien daken gebruikt om te contrasteren met de bestaande context.De mening van de architect (Grant Shepherd, directeur Alter Architects)
“In de huizen komt het vormgeven van natuurlijke verlichting in vele vormen voor; bij het naderen kijkt men omhoog naar de hemel die wordt omlijst door het gat dat door de balancerende massa is gesneden - een glazen scherm flankeert het hit-and-miss bakstenen scherm, licht sijpelt naar beneden naar de ingang. Bij binnenkomst wordt de trap overspoeld met wit licht - het uitzicht op de achtertuin wordt omlijst door paneelbeglazing.""Het ontwerp van de trap is afgestemd op de bakstenen gevel - de hit-and-miss aard van de witgekalkte houten trap, verticale vormen werpen banden van licht-en-schaduw dans over de binnenste bakstenen muur. De trap met open treden leidt naar een brug die het licht naar beneden laat stromen en de slaapkamers en het uitzicht over de verdiepingen op één lijn brengt. De bovenste slaapkamer is gevlekt met het patroonvormige licht dat door het metselwerk wordt weerkaatst op het glazen scherm; het uitzicht wordt geminimaliseerd tot kleine afbeeldingen in baksteenformaat - het hele plaatje wordt gedistilleerd."Foto's: Ivan Jones
Bron tekst: www.architectsjournal.co.uk