Architect in de kijker: A2O architecten

Witte parel op Hasseltse Vismarkt

a2o architecten zoekt evenwicht met Sint-Quintinuskathedraal

De Sint-Quintinuskathedraal is al enkele eeuwen een landmark in het Hasseltse stadscentrum. Het is een hele uitdaging om een passende architectuur in de omgeving van het monument te bouwen. a2o architecten ging die zoektocht aan en bracht een geïnspireerd antwoord met een strak, wit gebouw. De sterke horizontale belijning en de inpandige terrassen geven het geheel een sterke dynamiek, waarmee het gebouw zijn plek opeist naast de kathedraal.De Vismarkt is een autoluw rustpunt in de Hasseltse binnenstad, op een paar meter van de Grote Markt en de winkelstraten. De plek is vooral gekend van de Sint-Quintinuskathedraal die er de aandacht opeist. Sinds kort heeft de Vismarkt er een sterke blikvanger bij. Een expressief, wit gebouw biedt een gepaste architecturale antipode voor de domkerk. “De kathedraal was leidinggevend in onze zoektocht naar een concept voor deze plek. Het perceel vormt de overgang van de Vismarkt naar de Zuivelmarkt. Het gebouw mocht dus wel de aandacht trekken, maar tegelijkertijd is er de immense kathedraal. Aanvankelijk hadden we gedacht om de gevels ook in natuursteen af te werken, in een kleurstelling van de Maaslandse kalkzandsteen waarin de kathedraal is gebouwd. Uiteindelijk hebben we toch geopteerd voor een baksteenarchitectuur in een lichte kleur,” begint Jonas Knapen, architect-vennoot bij a2o architecten.
Voor de baksteen viel de keuze op de witte Wasserstrich HF4 van Nelissen. “De 24cm lange en 4cm hoge steen liet toe een sterk horizontaal lijnenspel te creëren. Om dat effect maximaal uit te puren, hebben we de gevelsteen laten verwerken met een doorstrijkvoeg. De voegdikte is daarbij overgedimensioneerd. De koppen van de gevelsteen zijn voegloos tegen elkaar geplaatst. Met de belijning brengen we op een subtiele manier een spel in het gevelbeeld. Zo valt het gebouw op, terwijl het zich dankzij zijn witte kleur toch ingetogen opstelt ten opzichte van de kathedraal,” vervolgt Christian Lemmens.Alles voor de lijn
De inpandige terrassen zijn een ander beeldbepalend gegeven in het residentiële complex. “Ook hier is de gevelsteen consequent doorgetrokken. Niet alleen in de gevels, maar ook in het plafond. Dat vroeg om de nodige creativiteit en het gebruik van steenstrips of het uitfrezen van gevelstenen,” weten de ontwerpers.
De belijning is tot in de details overdacht. De dorpels en vensterbanken zijn bijvoorbeeld vervaardigd in de kleur en dikte van de gevelsteen om een ononderbroken beeld te krijgen.
Donker schrijnwerk op de verdiepingen, een bamboe inkomdeur voor de handelszaak en een donker aluminiumvlak op de benedenverdieping doorbreken het witte beeld. Achter het aluminiumvlak gaan de toegangsdeur naar de bovenliggende woongelegenheden en de garagepoort naar de autolift schuil. De volledig beglaasde circulatiezone ligt tegen het aanpalende pand in de Zuivelmarkt. Beide gebouwen worden zo als het ware losgetrokken van elkaar. De dubbelhoge inkom van het handelspand is volledig beglaasd. Door de inplanting pal in de hoek van het gebouw trekt de inkom maximaal de aandacht van de voorbijgangers.Nieuw stadsdeel voor Sint-Truiden
a2o architecten is een van origine Hasselts kantoor. Maar na 15 jaar sleutelen aan de weg is het bureau intussen in vrijwel heel Vlaanderen en Brussel actief. Om die geografische spreiding goed op te vangen, opende het bureau begin dit jaar een tweede vestiging in Brussel. “Zo kunnen we meteen ook beter inspelen op de opportuniteiten die de hoofdstad biedt,” vertelt Jonas Knapen. Vandaag zijn we er bijvoorbeeld al actief met het project Hypodroom in Laken en een huisvestingsproject in Anderlecht voor de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. A2o architecten doet ook meer dan het loutere architectuurontwerp. “We zijn een interdisciplinair kantoor met architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en zelfs een product-designer. Dat maakt dat we de meest complexe vraagstukken aan kunnen pakken van het masterplan tot de kleinste details.
Een mooi voorbeeld van zo’n allesomvattend project is Gulden Bodem in Sint-Truiden in opdracht van Splendid. “We hebben er een verkaveling van 200 woningen op 10 minuten wandelen van het centrum uitgetekend. Het nieuwe stadsdeel brengt een mix aan woontypologieën met onder meer patiowoningen, rijwoningen en éénkamerwoningen,” geeft Christian Lemmens aan. Vandaag is een eerste fase van 50 woningen en 10 appartementen in uitvoering. De woningen zijn verdeeld over 3 bouwblokken. “Eén blok omvat 30 rijwoningen die rug-aan-rug liggen. De andere woningen zijn patiowoningen. De variatie in het aantal bouwlagen vermijdt saaie en lange gevelvlakken en zorgen voor een speels karakter,” aldus Christian Lemmens.De buitengevels zijn opgetrokken in de Arte gesinterd N70/5. “a2o architecten vroeg om een gevelsteen die mooi aansluit bij het houten buitenschrijnwerk en die een zeker accent heeft. Ons antwoord was de Arte gesinterd. De 24cm lange steen is hier met een dunbedmortel in wildverband verwerkt,” besluit Jurgen Philtjens van Nelissen Steenfabrieken.