Architect in de kijker: Architectengroep PSK

veelzijdig ontwerpteam
Architectengroep PSK is al enkele decennia een gevestigde waarde in de zorgsector. Het bureau uit Sint-Truiden heeft altijd gekozen voor voldoende diversificatie in het opdrachtenpakket. Welk type gebouw de architecten ook ontwerpen, hun stijl laat zich niet onder één noemer vatten. Wie toch een constante zoekt in de architectuur van het bureau, komt bij het gebruik van baksteen uit. En vaak geniet het gamma van Nelissen Steenfabrieken de voorkeur. Ontdek drie mooie voorbeelden.

Architectengroep PSK staat er bijna 60 jaar. Opgericht in 1958 door Pirard, ’s Heeren en Kesenne begon het bureau met het ontwerp van woningen en kantoorgebouwen. Later evolueerde het richting gezondheidszorg. In 1998 kwamen de huidige bestuurders – Guido Ieven, Henriette Paulissen, Jean-Louis Radoux en Hugo Velaers – via een MBO aan het hoofd van het bureau. Vandaag legt de architectengroep zich toe op de zorgsector, de kantorenmarkt en grote woonprojecten, zowel voor projectontwikkelaars als sociale huisvestingsmaatschappijen. In de ontwerpoplossingen streeft het bureau naar gebruiksvriendelijkheid. In de aanpak zijn de architecten verticaal georganiseerd. “De architect die de eerste lijn voor een project tekent zal in principe op het einde van de rit ook het gordijn kiezen. Zo is er binnen Architectengroep PSK altijd iemand van het volledige bouwtraject op de hoogte. Dat is bovendien ook een pluspunt voor de opdrachtgever en de aannemers,” klinkt het.



Horizontale lijnen benadrukken
Een rode draad doorheen het werk van Architectengroep PSK is het gebruik van baksteen. “Het is een duurzaam materiaal met een eerlijke kostprijs. Er is bovendien geen enkel ander materiaal dat zo mooi en goed veroudert als baksteen. In combinatie met nieuwe materialen en technieken vermijden we ook het risico van eenheidsworst in de architectuur,” motiveren Henriette Paulissen en Guido Ieven. En met die voorliefde voor baksteen is ook de link met Nelissen Steenfabrieken snel gelegd. De architectengroep ontwierp recent nog enkele mooie projecten die in een Nelissen gevelsteen zijn uitgevoerd. Zo staat op het Beukenplein in Diest– langs de toegangsweg naar het centrum voor wie Diest vanuit Hasselt binnenrijdt – het project De Beel in de steigers. Het woonproject omvat 50 ruime appartementen verdeeld over vier gebouwen. De gebouwen hullen zich in de grijstinten van de Arte-steen. “De lichtgrijze Arte wordt afgewisseld met de donkergrijze gesinterde variant. De twee kleuren zijn complementair aan elkaar. De gevelsteen is met dunbedmortel in wildverband geplaatst. De lange, dunne stenen (N70-formaat) benadrukken het horizontale effect van de lage gebouwen,” vertelt Henriette Paulissen over het project.



Klassiek meesterwerk
Naast de grootschalige wooncomplexen ontwerpt Architectengroep PSK evengoed gezinswoningen. De villa Reynders in Hasselt is een recent voorbeeld. Henriette Paulissen: “De architectuur heeft een klassieke look, waarbij zeker de dakvolumes de aandacht trekken. De oranjerode tot rode tint van de Rialto wordt geaccentueerd door het licht terug liggende voegwerk in kalkmortel. Het interieur vormt met zijn moderne invulling een antipode voor de klassieke architectuur.”
De villa toont aan dat het Nelissen-gamma zich leent voor zowel klassieke als moderne bouwwerken.



Twee gezichten
Een andere recente aanvulling op de referentielijst van het bureau is woonzorgcentrum Sint-Antonius in het centrum van Zaventem. Het rusthuis heeft een unieke ligging aan het Marktplein tegenover de kerk. Het ontwerp speelt hierop in met een binnenpatio die semipubliek is opgevat. Het woonzorgcentrum maakt zo een uitnodigend gebaar naar de omgeving. Bezoekers en bewoners vinden langs deze patio ook hun weg naar binnen. De gebouwen zijn aangekleed in de Carma – moduul 50. Een doordachte keuze. “Enerzijds om in te spelen op de materialen in de omliggende gebouwen. Meerdere gebouwen in de omgeving, waaronder ook de kerk aan de overzijde van het Marktplein zijn uitgevoerd in Diegemse kalkzandsteen. De Carma leunt hier bij aan, maar weet zich op een complementaire wijze toch te onderscheiden. Het formaat onderstreept de elegantie. De gevelsteen is met dunbedmortel in een halfsteensverband gemetseld.
Het woonzorgcentrum organiseert zich rond twee binnenpleinen. Daar waar de architectuur van het gebouw rond de binnenpatio aan de zijde van het Marktplein eerder open en uitnodigend is, blijft die eerder ingetogen en sober voor het gebouwdeel rond de tweede patio. Zo krijgt het complex als het ware twee gezichten ondanks éénzelfde materiaalgebruik.




Architectengroep PSK vertrouwt wel vaker op de kwaliteitsproducten van Nelissen Steenfabrieken. Eerder werkten we al samen voor volgende projecten:

Borgloon – WZC Bloesemhof
Genk - WZC Toermalien
Hasselt - Assistentiewoningen Molenpoort
Hasselt – Kantoorgebouw VGGZ
Hasselt – WZC, Zorghotel Salvator
Kumtich – WZC Keienhof
Landen – Residentie Village (appartementen)
Maaseik - WZC De Maaspoorte
Meerhout - WZC De Berk
Meldert – WZC Senior Assist
Nossegem – WZC en assistentiewoningen Ter Burg
Sint-Truiden – Kapelhof Brustem 22 woongelegenheden
Tongeren – Assistentiewoningen Wijngaardstraat
Zaventem – Assistentiewoningen Stationsstraat