Architect in de kijker: Architectenbureau Chiapparo


Genieten van een groene omgeving maar toch dichtbij de stad wonen? Parkresidentie Sparrenhof in Sint-Niklaas biedt het beste van twee werelden. Het perceel, dat deel uitmaakte van de tuin van de voormalige villa Debaere, herbergt 35 lage energieappartementen in een natuurlijke buurt. Voor de gevel koos architect Serge Chiapparo voor de N70-steen. “In overleg met Nelissen bepaalden we een kleurencombinatie die het project naadloos laat overgaan in zijn groene context.”


Een duurzaam woonproject voor zij die een groene woonomgeving graag koppelen aan de geneugtes van een stad in de nabijheid: dat is parkresidentie Sparrenhof in een notendop. Het project telt zes aparte woonblokken, goed voor in totaal 35 appartementen. Een ondergrondse parkeergarage telt 46 garageboxen. Het project gaat doordacht om met energie. Architect Serge Chiapparo van architectenbureau Chiapparo: “Elke bouwblok is uitgerust met een gemeenschappelijke warmtepompinstallatie op grondwater met diepteboringen. Daardoor konden we de verwarmingsinstallatie optimaliseren. Elk appartement geniet bovendien van passieve koeling en zonnepanelen staan in voor bijna de volledige energiebehoefte van de warmtepomp. Dit alles resulteert in een bijzonder gunstig E-peil en een groot comfort en lage energiekost voor de bewoners.”Wonen in het groen

Het perceel is een onderdeel van de voormalige tuin van een riante villa, die zich nog steeds achteraan de site bevindt. Veel groen staat garant voor een parkgevoel. “De zes aparte woonblokken worden ondergronds verbonden door één grote parkeergarage. Bovenop deze kelder hebben we een intensieve daktuin laten plaatsen en de aanwezige hoogstammige bomen werden behouden. De bouwblokken zijn allen verschillend en anders georiënteerd waardoor alle leefruimtes een vrij en ruim perspectief krijgen en het gevoel ontstaat in een park te wonen.


Gevelsteen: roca

Materiaalkeuze geïnspireerd door natuur

Dat natuurlijke gevoel trok het architectenteam door in de materiaalkeuze, met specifiek uitgesorteerde N70-gevelstenen. “Door het groene karakter van de site was het van meet af aan de bedoeling om het natuurlijke aspect ook te laten terugkomen in de materiaalkeuzes. De keuze van baksteen hebben we samen met de mensen van Nelissen besproken en kleurnuances werden in de showroom meteen samengesteld naar onze wens. De combinatie van lichtgrijze, beige-grijze en muisgrijze schakeringen laat het project mooi opgaan in zijn omgeving.”Fier Bouwen-award

Algemene Ondernemingen D’Eer uit Sint-Niklaas nam de uitvoering van het project voor zijn rekening. Na afloop van het bouwtraject diende de aannemer het project in voor de derde editie van de Fier Bouwen-award (2019), die uitgereikt wordt door de Vereniging van Algemene Aannemers Oost-Vlaanderen en de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. Met succes, want parkresidentie Sparrenhof kwam als winnend project uit de bus. De jury loofde het project omwille van de slimme manier van bouwen. “Er werd compact gebouwd, terwijl er geen sprake is van torenhoge appartementen. Bovendien werd het uitgewerkt met respect voor het bestaande groen”, liet de juryvoorzitter optekenen.