Architect in de kijker: Polo Architects

Nadat er in de Antwerpse wijk ‘Luchtbal’ in 1918 de eerste socialen woningen werden opgetrokken, volgden er in de daaropvolgende decennia als maar meer. In 2006 bleken deze woningen meer dan toe te zijn aan verandering en vernieuwing. Woonhaven Antwerpen besloot daarom om alle bestaande gebouwen af te breken en te vervangen.

Polo Architects heeft het winnende wedstrijdontwerp getekend dat voor dit project uitgeschreven werd en mocht zo de 149 woningen en commerciële ruimtes aan de Manchesterlaan in Antwerpen op zich nemen. Met een totale oppervlakte van zo een 15.000m² en een kostprijs van  €19.200.000 is het één van de grootste Vlaamse Sociale Woonprojecten van de laatste jaren.Het projectgebied neemt binnen de ‘Luchtbal’ een bijzondere plaats in tussen de jaren '30 Tuinwijk en een open ruimte met modernistische woontorens. Polo Architects hield bij hun ontwerp steeds een hedendaagse versie van de tuinwijk in gedachte. De positieve karakteristieken van de tuinwijk hebben zij als leidraad voor het nieuwe project gehanteerd.

De stenen van Nelissen zijn voorgelegd door de algemene aannemer, Antwerpse Bouwwerken die al bekend waren met de goede prijs/kwaliteit verhouding van Steenfabrieken Nelissen. Polo Architects had voor dit project een steen met veel nuanceringen in gedachten, met kleuren die reeds voorkwamen in de gevels van deze tuinwijk. Zo wilden ze een project creëren dat past in zijn omgeving en in harmonie is met de reeds bestaande bebouwing. Dit uiteraard met een hedendaagse touch. Nelissen Steenfabrieken stelt zich flexibel op in het creëren van maatwerk en eigen kleuren. Volgens Katrien Van Loco, Architecte van Polo Architects, was het zeer interessant om samen met Nelissen Steenfabrieken een steen te kunnen ontwikkelen die qua uitzicht voldeed aan hun verwachtingen. Door continue overleg tussen Nelissen Steenfabrieken en Polo Architects over de kleurschakering en bezanding is het gewenste resultaat voor dit project bekomen. De stenen voor het project aan de Manchesterlaan zijn verwerkt in wildverband met dunbedmortel. En het mag gezegd worden, het resultaat is fantastisch!