Architect in de kijker: DO MODUS

Do Modus: Maatschappelijk relevante architectuur

Bijdragen aan een betere leefomgeving. Dat is het streefdoel van architectenbureau Do Modus uit Zonhoven. “We maken de dromen van onze klanten waar én bouwen aan een duurzamer en socialer klimaat”, vertelt zaakvoerster Nicole Driesen.


 

In 1989 rondde Driesen haar architectuuropleiding af met tonnen ambitie. 28 jaar later botviert ze haar architecturale creativiteit samen met twee collega's onder de vlag van Do Modus. “Do Modus betekent ‘Ik geef de maat aan’”, legt Driesen uit. “Bij ieder project ben je naast architect ook coördinator en dirigent. We laten alle neuzen van de verschillende partijen – studiebureaus, aannemer, bouwheer, … - in dezelfde richting wijzen.” Het bureau is voornamelijk actief in de woningbouw en ontwerpt eengezinswoningen, groepswoningen, appartementen en sociale woonprojecten. Maar ook enkele utiliteitsprojecten maken deel uit van het portfolio.

“Elke woning – individueel of als deel van een groter project– moet een echte thuis zijn voor haar bewoners”, stelt Driesen. “Hoe we dat realiseren? Door te streven naar creatieve en praktische oplossingen met een optimale balans tussen benutting, afstemming, beleving en verbeelding. Een ontwerp moet niet alleen mooi zijn, maar vooral praktisch en maatschappelijk relevant.”

Naadloze integratie in omgeving

In Neerpelt gaf Do Modus de dorpskern extra elan met het project Grote Heide. Het bouwprogramma combineert zeventien appartementen met vier grondgebonden woningen. Driesen: “We koppelden drie bouwvolumes en creëerden zo een besloten pleinwand met de nodige openingen, doorzichten en overgangzones. Daarmee stimuleren we sociale contacten en verzekeren we sociale controle, veiligheid en privacy. Alle bewoners hebben zicht op een mooie plek en het leven er rondom: het kerkplein, het verkeersvrije binnengebied en het speelplein.”



Een passende integratie in de omgeving zonder een grijze muis te zijn. Met die projectvoorwaarden stapte Driesen af op Nelissen Steenfabrieken. “Nelissen voelde ons verhaal meteen goed aan”, herinnert Driesen zich. “Ik wilde een robuuste en tijdloze, maar tegelijk ook frisse, genuanceerde en duurzame look voor Grote Heide zonder de kostprijs uit het oog te verliezen. Nelissen heeft daar perfect op ingespeeld. De fabrikant paste zelfs zijn aanbod aan om tegemoet te komen aan onze wensen. Kosten noch moeite werden gespaard om de gewenste uitstraling te bekomen binnen de wenselijke prijsklasse. De opdrachtgever en aannemer waren meteen overtuigd toen we de nieuwe stalen in combinatie met de andere gevelmaterialen voorstelden. De uiteindelijke keuze viel op de steenvarianten Arte, Grijs Gesmoord en Muria.”

De steenkeuze leidde samen met het gebruik van andere gevel- en dak-elementen tot een mooie en harmonieuze combinatie. “We kozen bewust voor neutrale hoofdkleuren in het metselwerk om enkele kleuraccenten met andere, meer tijdelijke materialen te kunnen leggen”, legt Driesen uit. “Zo werden de inkomzones geaccentueerd met een uitnodigend oranje plaatmateriaal.”

Veel esthetische mogelijkheden

Do Modus streeft naar tijdloze ontwerpen mét persoonlijkheid. Baksteen past volgens Driesen perfect in dat plaatje. “Bakstenen garanderen een lange levensduur en vragen geen onderhoud. De impact van de tijd en weersomstandigheden is minimaal. Als ontwerper heb je bovendien een hele waaier aan formaten en metselverbanden ter beschikking om het concept karakter te geven en details uit te werken die passen bij een strakke of landelijke stijl. Je kan ook verschillende eindafwerkingen zoals kaleien of schilderen toepassen, wat bij renovatieprojecten veel esthetische mogelijkheden biedt.”

Daarnaast draagt het bureau duurzaamheid en efficiëntie hoog in het vaandel. “We kiezen eerder voor streekeigen producten met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding die gemakkelijk leverbaar en verwerkbaar zijn. Een Nelissen-steen belichaamt al die eigenschappen”, besluit Driesen.