Architect in de kijker: Helsen & Van Com Architecten

Strak wit kleed in Koloro Blanco voor Bouwcampus

Helsen & Van Com architecten ontwerpt open huis voor Limburgse bouwsector

Begin 2018 krijgt de Limburgse bouwsector een vaste ontmoetingsplek om kennis te delen op de universitaire campus in Diepenbeek. Helsen & Van Com architecten ontwierp in bouwteam een project op maat van die ontmoeting- en opleidingsdoelstelling. De Bouwcampus is meteen ook de primeur voor Nelissen Steenfabrieken om de hagelwitte Koloro Blanco toe te passen.De Bouwcampus wordt een open huis waar aannemers, ontwikkelaars en studenten elkaar kunnen ontmoeten. De Limburgse Confederatie Bouw schreef in 2015 een wedstrijd uit om een bouwteam te zoeken dat het project kon ontwerpen, bouwen en onderhouden voor de beroepsorganisatie. Het bouwteam bestaande uit Helsen & Van Com architecten, aannemer Mathieu Gijbels, techniekenaannemer AEW, van de Kreeke wegenbouw en duurzaamheidsspecialist Geert De bruyn kwam als laureaat uit de bus. Hun ontwerp brengt een compact gebouw met op de gelijkvloerse verdieping een onthaal, refter, kleedkamers en drie demoruimtes, op de eerste verdieping bevinden zich de leslokalen en vergaderzalen, op de topverdieping de kantoren van de Construction Academy en het Fonds voor Beroepsopleidingen (FVB).
“Het gebouw is opgetrokken in een hybride structuur, waarin staal en beton gecombineerd zijn. Dat is één van onze oplossingen waarin we het gebouw zelf ook een demonstratiefunctie geven,” opent ontwerper Rik Van Com.Witte cementcoating
Het compacte geheel valt op door zijn witte verschijning en een luifel die de toegang accentueert. “Het hele gebouw is in witte materialen afgewerkt. Dit om een uniform kleurenbeeld te krijgen en om het toch wat groter te laten ogen, aangezien het langs de Universiteitslaan toch een bakenfunctie heeft. In onze zoektocht naar een zo wit mogelijke gevelsteen kwamen we uit bij de Koloro Blanco van Nelissen Steenfabrieken. We hebben specifiek voor de N70/5 gekozen, omwille van zijn onderscheidend karakter. De minder diepe gevelsteen biedt bovendien extra ruimte om te isoleren en is meteen ook ecologisch door het beperktere kleiverbruik,” vult collega Rob Duchateau aan.
De Koloro Blanco wordt in wildverband verlijmd. “Zoals gezegd wordt de basisklei van de gevelsteen na het bakken behandeld met een witte cementcoating. Zo krijgt hij zijn unieke witte karakter. Het lijkt alsof de gevel gekaleid is, met de daaraan verbonden kenmerken op het vlak van uitzicht en aspect,” vertelt verkoopdirecteur Stefan Timmers. Het bouwteam waakte ook over een onderhoudsvriendelijk concept. “Ook daar is gevelsteen een voordeel, aangezien hij onderhoudsvriendelijk is.”

Blik vangende luifel
De andere blikvanger in het architectuurconcept is de luifel boven de inkomzone. “De luifel geeft niet alleen cachet aan het gebouw, maar biedt tegelijkertijd overdekte lesruimte voor de opleiding stellingbouw en creëert de nodige plaats om pv-panelen te plaatsen. Die maken onderdeel uit van het technische concept. De hellingsgraad en positie van de luifel zijn overigens zo gekozen dat de zoninval op de pv-panelen optimaal is,” vertelt Rik Van Com.
Naast de pv-panelen is het gebouw uitgerust met een reeks energiezuinige technieken. Die dragen er mee toe bij dat de Bouwcampus een CO2- en energieneutraal gebouw is. “De op vandaag best beschikbare technieken zijn toegepast in het energieconcept,” weten Rik Van Com en Rob Duchateau. “Deze technieken staan ook opgesteld in glazen boxen in de inkomzone om zo het demo-aspect van het gebouw nog sterker tot uiting te laten komen.Als één team
Eén van de uitgangspunten in de ontwerpwedstrijd was het actief toepassen van nieuwe bouwmethodieken zoals ketensamenwerking, LEAN en BIM. “Het hele traject is van besluitvorming tot planning LEAN opgevat. Een vorm van LEAN werken op de werf is dat de gevelstenen just in time geleverd worden voor de plaatsing. Ze staan al netjes op stock bij de fabrikant,” weet Rik Van Com. “Het BIM’men werd in ketensamenwerking gedaan. Alle partners van ons bouwteam hebben in één BIM-model samengewerkt aan het ontwerp- en bouwtraject (big BIM). Nelissen Steenfabrieken maakte een 3D-mapping van de Koloro Blanco om in ons BIM-model te verwerken,” vult Rob Duchateau aan. Nog in het kader van de ontwerpwedstrijd werd een schaduwbouwteam opgezet met studenten van de verschillende bouwopleidingen binnen de scholen op de universitaire campus (UHasselt, PHL en PXL).

Gewaardeerde partner
De Bouwcampus is niet de eerste samenwerking tussen Helsen & Van Com architecten en Nelissen Steenfabrieken. De ontwerpers kijken wel eens meer in het productengamma van de steenbakkerij. “Recent zijn onder meer de Albert Heyn in Lokeren en woonproject Elsendonk in Keerbergen in gevelstenen uit het Nelissen-aanbod uitgevoerd. Voor de Albert Heyn viel de keuze op de Grafit, in Keerbergen ontwierpen we 28 luxueuze appartementen afgewerkt in een combinatie van hout en de gevelsteen Carma. De gevelsteen is verwerkt in dunbedmortel met enkel horizontale voegen. Ter hoogte van de trapkernen is een claustraverband gebruikt om licht in de ruimte te trekken. De appartementen zijn verdeeld over drie gebouwen die in een U-vorm op het terrein geschikt zijn. Door de ligging boven op een talud hebben de bewoners een wijds uitzicht op het achterliggende natuurreservaat.