Architect in de kijker: Llox Architecten

Voor onze volgende ‘Architect in de Kijker’ hebben we contact opgenomen met Dhr. Dieter Wuyts, van Llox Architecten, een bureau dat al meerdere malen succesvol met de Steenfabrieken Nelissen heeft samengewerkt.
Het bureau van Llox Architecten is al sinds de oprichting in 1967 gespecialiseerd in complexe projecten en hoogtechnologische gebouwen. Hun kennis, open visie op de toekomst, ervaring en creatieve architectuur uiten zich in belangrijke referenties, met name in de gezondheidszorg. Zo bouwden ze onder andere mee aan de eerste service flats (Hoboken), het goedkoopste nieuwbouwziekenhuis (Tielt) en het eerste rustoord in onroerende leasing (Mechelen).
Met respect voor de wensen van de opdrachtgever en zijn budget wordt er bij Llox architecten geluisterd, geanalyseerd en gesynthetiseerd. Dit onderling overleg kan volgens hun alle fasen van het ontwerp en het bouwproces verrijken en optimaliseren.

“Architectuur is niet alleen de vertaling van het programma van de bouwheer. Architectuur wordt ervaren door de volledige samenleving en is een expressie van de tijdsgeest. Architectuur is het product van een visie over leven binnen een ruimtelijke en culturele context. Het geeft de bouwheer zijn imago, plaats en functie binnen de maatschappij”. Aldus Llox Architecten.Het woonzorgcentrum Sint-Barbara langs de Dieperstraat in Herselt zetten we in deze rubriek in de kijker.  Volgens ons een mooi voorbeeld van hoe de visie en verwachtingen van een architectenbureau, in samenwerking met de Steenfabriek Nelissen, heeft kunnen resulteren in een architectonisch bijzonder project. Het geheel is visueel opgedeeld in twee delen: een verbinding met de bestaande gebouwen (algemene functies en 10 serviceflats) en dwars daarop een nieuwe vleugel (32 serviceflats). De omgeving lijkt door het gebouw heen te lopen dankzij een zone op pilotis waaronder parkeerplaatsen voorzien zijn en een glazen verbinding dwars op het bestaande gebouw.De rest van het gebouw is uitgewerkt als één volume in de gevelstenen van Nelissen Steenfabrieken. Het gebouw vormt door verschillende elementen duidelijk een schakel aan de reeds bestaande gebouwen van het woon-zorgcentrum. Enerzijds door de inplanting en afmetingen van het gebouw, anderzijds door de schuin uitspringende gevelelementen welke terugkeren in dit nieuw concept. De uitspringende gevelelementen vormen kaders waaruit de inwoners een zicht hebben op de omgeving.De materiaal- en kleurkeuze is afgestemd op die van de bestaande gebouwen. De mixsortering van vier types gevelsteen creëert nuances in de gevel. Deze speciaal gecreëerde mix is vervaardigd uit de volgende gevelstenen uit de Nelissen collectie: Dali, Ferro, Gibraltar en een heel kleine hoeveelheid Valetta.

U kunt zelf beamen hoe deze samenwerking tussen Llox Architecten en de Steenfabrieken Nelissen voor een schitterend resultaat gezorgd heeft!

fotografie: LLOX-Architecten
www.llox.eu