Architect in de kijker: Atelier PRO architecten

Atelier Pro architecten: Verrassende en grensverleggende architectuurAtelier PRO is een internationaal opererend architectenbureau waar circa 50 vakmensen werken aan architectuur, stedenbouw en interieurarchitectuur. Sinds de oprichting in 1976 is het uitgegroeid tot een multidisciplinair bureau met groot vakmanschap en sterke maatschappelijke betrokkenheid. Voor een project in Moskou maakten ze gebruik van Nelissen-stenen.

Deze ontwerpers vertalen wat er om hen heen gebeurt in verfijnde en contextuele ontwerpen. Vanuit deze beginselen maakt het in Den Haag gevestigde atelier PRO verrassende en grensverleggende architectuur. Het ligt ten grondslag aan de naam PRO: Plan, Ruimte, Ontwikkeling. Ze werken zelfstandig, maar ook in samenwerking met partners uit andere disciplines.Schoolcampus van 20 hectaren

Pascale Leistra is als projectarchitecte reeds geruime tijd verbonden aan Atelier PRO en heeft veel ervaring opgedaan in scholenbouw. Samen met Dorte Kristensen is het architectenbureau verantwoordelijk voor de Letovo school in Moskou. Dit project werd eind 2016 in Moskou uitgeroepen tot Beste School Design.

De opgave bestond uit het ontwerp van een schoolcampus van 20 hectaren met centraal het onderwijsgebouw en huisvesting voor zowel studenten als docenten. De architectuur en het interieur zijn ontworpen door atelier PRO en het landschapsontwerp is het werk van Buro Sant en Co. Het Russische bureau Atrium Architectural Studio was verantwoordelijk voor de technische uitwerking. De bouw startte halverwege 2016 en de opening vond halverwege 2018 plaats.

Letovo, een droom waargemaakt

Letovo School is een bijzondere school bestemd voor getalenteerde kinderen van 12 tot 17 jaar. De oprichting van de school is een idee van ondernemer en weldoener Vadim Moshkovich. De school tracht het beste onderwijsprogramma aan te bieden aan de hand van een Russisch en een IB (Internationaal Baccalaureaat) curriculum.Landschap als inspiratie voor ontwerp en vorm


De locatie is Novaya Moskva, ten zuidwesten van Moskou, een nieuwe gebiedsontwikkeling. De campus is gelegen op een prachtige kavel die afloopt naar een bos aan een rivier. Voor de inpassing in het landschap zijn herkenbare niveauverschillen in en om de school toegepast.

De vorm van het grote complex brengt het voor de leerlingen op een menselijke schaal: het gebouw lijkt door het dynamische ontwerp over het landschap te dansen. Vanwege het perspectief effect ziet men slechts een deel van de volledige grootte van het gebouw tijdens het rondlopen, wat de indruk geeft van een verfijnde schaal.
De contouren van het gebouw en de vloeiende bochten creëren verrassende binnen- en buitenruimtes. Om deze gebogen vormen te accentueren en het gebouw in de het landschap te laten overvloeien, is baksteen een voor de hand liggende keuze geweest. Baksteen met haar natuurlijke ingrediënten van baksteen zoals klei, zandwater, lucht en vuur.Steen ondersteunt plastische vorm


Atelier Pro koos voor de Maranello WF- baksteen van Nelissen Steenfabrieken vanwege zijn textuur en kleur. “Een lichte gemeleerde steen die op de vele grijze dagen die het Russische klimaat telt, licht van kleur is en ook op grijze dagen warm oplicht. Bovendien ondersteunt en benadrukt hij het plastische volume van de constructie. Het gebouw oogt door de vorm in combinatie met de mooie, warme steen alsof het er altijd geweest is”, klinkt het bij Pascale Leistra. Sportfaciliteiten

De campus biedt een scala aan indoor en outdoor sportfaciliteiten aan. Naast een green house en een boomgaard is er ook volop gelegenheid voor aangenaam verpozen in het groen.

Het hart van de school: het centrale knooppunt

Het centrale punt is de plek waar het dagelijks leven op de school zich ontvouwt. Deze flexibele, transformeerbare ruimte wordt de hele dag door gebruikt als informele ontmoetingsplek. Deze plaats verbindt de drie vleugels van het gebouw: de kunstvleugel, de zuidvleugel met wetenschaps- en algemene ruimtes en de sportvleugel.

De dansstudio op de begane grond kan door enkele eenvoudige aanpassingen omgetoverd worden tot een theater met podium, een gezellige woonkamer of een auditorium. Die kan plaats bieden aan 1.000 mensen voor bijzondere evenementen zoals afstudeerceremonies en grote feesten.