13.09.2017

DUBIO-baksteen van Nelissen Steenfabrieken genomineerd voor Henry van de Velde Efficiency Award 2017

De achttien genomineerden voor de Henry van de Velde Awards 2017 zijn bekend! In de categorie ‘Efficiency Award’ pronkt Nelissen Steenfabrieken met zijn DUBIO-baksteen als één van de drie kanshebbers. De baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee dunne gestapelde bakstenen wekt, biedt de architect nieuwe creatieve opties die zich op de werf vertalen in een rendement met een ecologisch tintje.De DUBIO-baksteen vormt het resultaat van een samenwerking tussen productdesignbureau ‘Depot Roel Vandebeek’ uit Maasmechelen en Nelissen Steenfabrieken uit Kesselt-Lanaken. Schaduwlijnen in de steen wekken de illusie dat de gevel opgebouwd is uit bijzonder dunne stenen. “Gevels die opgebouwd zijn uit verlijmde stenen doen het enorm goed bij architecten”, klinkt het bij de fabrikant. “Ook blijft de vraag naar een origineel lineair lijnenspel toenemen.” Op die vraagt biedt Nelissen steenfabrieken een duurzaam antwoord met de DUBIO-steen, binnen de bestaande productiemogelijkheden. “Met de DUBIO ligt de focus niet alleen op de baksteen zelf, maar ook op de bredere context van de gevel. Vergelijk het met een tegelvloer en zijn talloze patroonmogelijkheden.”

Het onmogelijke mogelijk maken
Het innovatieve concept biedt talloze mogelijkheden. Ja kan deze steen in verschillende kleuren zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. De bouwsector kan met de DUBIO creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. “Je krijgt één steen, maar ziet twee op elkaar gestapelde verbazend dunne stenen. Zo dun dat je ze in het handvormtype niet kan produceren: ze zouden kromtrekken tijdens het bakproces. Daarenboven zouden ze te duur zijn om te metselen omdat je er veel grotere aantallen van nodig hebt”, aldus de fabrikant.

Duurzaam rendement
De N70 baksteen van Nelissen vormt de basis van de DUBIO. Hij is drie centimeter minder diep dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30 % lager dan bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van 30 % bij transport. De steenfabrikant biedt architecten zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid te combineren. Doordat de steen even hoog is als een standaard steen is het rendement bij verwerking op de werf identiek, maar optisch lijkt het alsof er dubbel zoveel stenen gebruikt zijn.

Grote eer
Een product, project of dienst wordt niet zomaar een Henry van de Velde Awards 2017 Nominee. Dit voorjaar lanceerde Flanders DC een oproep gericht aan ontwerpers, bedrijven, overheden en organisaties. Voorwaarde: het moet gaan om een designproject met een Vlaamse link dat niet voor april 2016 op de markt gekomen is. Meer dan 180 ontwerpers en designspelers grepen hun kans en stuurden hun realisatie in.
In november en december krijgt het grote publiek nog de kans om uit deze 18 finalisten zijn favoriet te kiezen. De Henry van de Velde Awards 2017 Nominee met de meeste stemmen kan dan ook nog de Henry van de Velde 2017 Public Award winnen.

 
Nieuws