31.01.2018

DUBIO wint de prestigieuze Henry van de Velde Efficiency award

Nelissen Steenfabrieken is gisteren samen met designer Roel Vandebeek in de prijzen gevallen met de design baksteen Dubio, een baksteen met schaduwlijnen die de illusie van twee of drie dunnen gestapelde stenen wekt.De DUBIO-baksteen vormt het resultaat van een samenwerking tussen productdesignbureau ‘Depot Roel Vandebeek’ uit Maasmechelen en Nelissen Steenfabrieken uit Kesselt-Lanaken. Schaduwlijnen in de steen wekken de illusie dat de gevel opgebouwd is uit bijzonder dunne stenen. “Gevels die opgebouwd zijn uit verlijmde stenen doen het enorm goed bij architecten”, klinkt het bij de fabrikant. “Ook blijft de vraag naar een origineel lineair lijnenspel toenemen.” Op die vraagt biedt Nelissen steenfabrieken een duurzaam antwoord met de DUBIO-steen, binnen de bestaande productiemogelijkheden. “Met de DUBIO ligt de focus niet alleen op de baksteen zelf, maar ook op de bredere context van de gevel. Vergelijk het met een tegelvloer en zijn talloze patroonmogelijkheden.”

Patronen Dubio


Het onmogelijke mogelijk maken
Het innovatieve concept biedt talloze mogelijkheden. Ja kan deze steen in verschillende kleuren zowel verticaal als horizontaal plaatsen en ook wildverband behoort tot de mogelijkheden. De bouwsector kan met de DUBIO creaties verwezenlijken die met een standaard baksteen onmogelijk zijn. “Je krijgt één steen, maar ziet twee op elkaar gestapelde verbazend dunne stenen. Zo dun dat je ze in het handvormtype niet kan produceren: ze zouden kromtrekken tijdens het bakproces. Daarenboven zouden ze te duur zijn om te metselen omdat je er veel grotere aantallen van nodig hebt”, aldus de fabrikant.

Duurzaam rendement
De N70 baksteen van Nelissen vormt de basis van de DUBIO. Hij is drie centimeter minder diep dan een standaard baksteen waardoor hij ruimte schept voor extra isolatie in de buitenmuur of meer ruimte creëert in de woonoppervlakte. Gebruik je de Dubio bij een bouwproject, dan ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30 % lager dan bij een standaard baksteen, wat
resulteert in een kostenreductie van 30 % bij transport. De steenfabrikant biedt architecten zo de mogelijkheid om esthetiek en duurzaamheid te combineren. Doordat de steen even hoog is als een standaard steen is het rendement bij verwerking op de werf identiek, maar optisch lijkt het alsof er dubbel zoveel stenen gebruikt zijn.

Grote eer
Een product, project of dienst wint niet zomaar een Henry van de Velde Awards 2017. Vorig jaar lanceerde Flanders DC een oproep gericht aan ontwerpers, bedrijven, overheden en organisaties. Voorwaarde: het moest gaan om een designproject met een Vlaamse link dat niet voor april 2016 op de markt gekomen was. Meer dan 180 ontwerpers en designspelers grepen hun kans en stuurden hun realisatie in.
De Henry van de Velde Awards lauweren Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die oplossingsgericht, vanuit design, een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Een internationale professionele jury beoordeelt alle nominaties.
“Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt”, aldus de jury.

Henry van de Velde Efficiency Award

 
Nieuws