25.04.2024

Claustra: een esthetische en functionele win-win


Bij Nelissen zijn we fan van grensverleggende architectuur. Eén van de bouwtechnieken waarmee je een project tot een hoger niveau tilt, is claustrametselwerk.


Wat is claustra?
Claustra is een metselwerktechniek waarbij gevelstenen alleen met hun uiteinden (minstens 1/4de van de steen) op de onderliggende steen rusten waardoor er openingen in de gevel ontstaan. Die openingen zorgen niet alleen voor een uniek visueel effect, maar bieden ook praktische voordelen.

Wat zijn de praktische voordelen van een claustra?
Claustrametselwerk wordt ook wel Braziliaans metselwerk genoemd, en dat heeft een goede reden. Het verband kwam oorspronkelijk vooral voor in warme gebieden.
De ‘doorkijkgaten’ zorgen voor een optimale natuurlijke ventilatie wat zorgt voor verkoeling en een aangenaam binnenklimaat, mét behoud van privacy en lichtinval. Enkele vliegen in één klap, want het ziet er bovendien zeer artistiek uit!

Waarmee rekening houden bij claustra?
Een goede verankering van het achterliggende schrijnwerk en een optimale drainage van het regenwater zijn essentieel. Bovendien moeten de spouwmuren ook correct afgedicht worden.

Conclusie
Claustra is niet alleen een bouwtechniek, maar een ware kunstvorm vol voordelen die met élke gevelsteen van Nelissen tot zijn recht komt.

 
Nieuws