19.11.2018

Dubio-baksteen wint prestigieuze German Design Award

Ontdek de DUBIO hier!De trofeeënkast van de succesvolle Dubio-baksteen blijft aandikken. Na de Henry van de Velde Award en de Product Innovation Award (Belgian Building Awards) mag de Dubio zich nu ook trotse winnaar van de German Design Award noemen. De unieke creatie van designer Roel Vandebeek, geproduceerd in samenwerking met Nelissen Steenfabrieken ging met de hoofdprijs aan de haal in de categorie ‘Building and Elements’.

Voor de prestigieuze German Design Award, voor het eerst uitgereikt in 1969, komen enkel projecten in aanmerking die een pioniersrol vervullen en bijdragen aan het Duitse en/of het internationale designlandschap. Volgens de gerenommeerde jury van de German Design Award slaagt de Dubio-baksteen met glans in dat opzet. “Het ruwe uiterlijk van de baksteen creëert een speciale sfeer. Door met twee verschillende patronen te werken, zijn ook verschillende creaties mogelijk”, aldus de jury.Schaduwlijnen

Geestelijke vader van de unieke steen is designer Roel Vandebeek van het designbureau Depot Roel Vandebeek. “Met gewone dingen iets speciaal doen, dat is voor mij een uitdaging”, aldus Roel, die voor de productie de handen in elkaar sloeg met Nelissen Steenfabrieken. Dubio is kort samengevat de baksteen die door middel van schaduwlijnen de illusie opwekt van dunne, op elkaar gestapelde bakstenen. Een spel van perceptie en indrukken waardoor het lijkt alsof er meerdere dunnen bakstenen op elkaar verlijmd zijn.Twee varianten
De Dubio-baksteen, die eind 2016 werd gelanceerd, heeft twee varianten. De Dubio 1 heeft een asymmetrische verdeling met 1 schaduwvoeg aan de bovenzijde waardoor de steen uit twee ongelijke delen bestaat. De Dubio 2 heeft op zijn beurt een symmetrische onderverdeling met twee schaduwvoegen, die de steen dwars in drie gelijke delen verdeelt. De architect krijgt op die manier een bouwpakket in handen, met verschillende combinatiemogelijkheden.

Duurzaamheid
Met het buitengewone design van de Dubio-baksteen bewijzen Roel Vandebeek en Nelissen Steenfabrieken dat het verhaal van de baksteen nog lang niet is uitverteld. De steen is niet alleen revolutionair creatief, de Dubio draagt ook op het vlak van duurzaamheid zijn steentje bij. Met de duurzame N70 van Nelissen als basis is de Dubio drie centimeter minder dik dan een standaard baksteen waardoor hij extra ruimte creëert. Bovendien ligt het gewicht van de totale hoeveelheid benodigde stenen 30 % lager dan bij een standaard baksteen, wat resulteert in een kostenreductie van 30 % aan transport.

Ontdek de DUBIO hier!
 
Nieuws