26.04.2019

Nelissen Steenfabrieken genomineerd voor de Fakkel

Op 16 mei reikt Voka – Kamer van Koophandel Limburg de Fakkel uit aan een familiebedrijf met een uitzonderlijke staat van dienst. Dat gebeurt tijdens de Family Business Happening. De jury nomineerde drie familiebedrijven die in de running zijn om deze prijs in de wacht te slepen: Hegge, Nelissen Steenfabrieken en Tribù.“De Fakkel, dit jaar is het de derde editie, staat symbool voor het Limburgse familiebedrijf dat op verstandige wijze omspringt met haar continuïteit en dat een duidelijke governance geïmplementeerd heeft”, verduidelijkt Bart Balis, voorzitter van het Family Business Center bij Voka – KvK Limburg.

Belangrijke criteria
De selectie van de drie genomineerde familiebedrijven gebeurde op basis van een aantal criteria. De belangrijkste voorwaarde is uiteraard dat de familie nog steeds de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Daarnaast moet de familie ook nog een actieve rol spelen in het bedrijf en moet er minstens één generatiewissel hebben plaatsgevonden. Andere criteria die de jury in overweging nam, waren de opvolging, de familiale governance-structuur en de financiële prestaties van de verschillende kandidaten. Samen met voorzitter Bart Balis (Brouwland) bestond de jury uit prof. dr. Pieter Vandekerkhof (RCEF – UHasselt), Jan Maurissen (Van Havermaet), Jan Hermans (Intellifin), Frank Cleeren (K law) en Axelle Henrard (Voka – KvK Limburg).

Continuïteit is niet evident
Directeur Eigenaars-Ondernemers bij Voka -KvK Limburg Axelle Henrard voegt daar nog aan toe: ” We weten dat overdracht van de eerste naar tweede generatie slechts in 30% van de gevallen succesvol plaatsvindt. Met slechts 10% naar de derde generatie en 4% naar de vierde generatie is de continuïteit van familiebedrijven niet evident. Zowel Hegge, Nelissen Steenfabrieken als Tribù zijn mooie voorbeelden van Limburgse familiebedrijven die door de jaren heen een sterke groei kenden en tijdens verschillende generatiewissels de continuïteit van het bedrijf wisten te garanderen. Deze drie bedrijven zijn hierdoor alleen maar sterker gegroeid.”

Familiebedrijven
“Familiebedrijven zijn een belangrijk tandwiel in het economisch raderwerk van Limburg. Dat geldt zeker voor Limburg waar je 80% van de bedrijven kan bestempelen als een familiaal bedrijf”, bevestigt ook Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Om onze familiale toppers en andere bedrijven blijvend te laten accelereren, moet de overheid voor Limburg onze tien topprioriteiten realiseren”, verwijst hij naar het Voka-verkiezingsmemorandum.

 
Nieuws